Spelregler och tips

Spindelharpan regler och tips

De här reglerna funkar för de flesta spindelharpanspel.

Grundregler
Spindelharpan är ett av de populäraste patiensspelen och kortspelen som spelas idag. Det spelas mest på datorer eller på nätet, istället för med vanliga kort på ett bord i vardagsrummet eller köket. En av anledningarna till att spelas hellre på en dator är att de är mycket lättare att flytta stora högar med kort på en dator, med hjälp av musen, än för hand. En annan anledning till att Spindelharpan är så populärt som dataspel är att Microsoft tog med det i sin utgåva av Windows 98 och sen har de följt med i de efterföljande utgåvorna.

Reglerna är ganska enkla och tydliga. Målet är att skapa fria ytor i så få drag som möjligt och städa upp genom att lägga ett kort i någon av de tio högarna på spelplanen. Spelaren måste få bort tretton kort i sekvenser i samma färg från spelplanen för att följaktligen vinna spelet.

Spelstatistik
– Genomsnittlig speltid är mellan 20 till 30 minuter. Dock kan svårare spel ta upp till en hel timma att avsluta.
– Spindelharpan är ganska enkelt att lära sig och spela.
– Skicklighetsnivån är väldigt hög då det krävs att spelaren kan planera flera möjliga steg i förväg. Det har är också en av anledningarna till att Spindelharpan är så populärt.
– Om man är en bra spelare är chansen att vinna på Spindelharpan en av fyra. Riktigt bra spelare kan dock vinna varannan gång.

Hur vinner man?
För att vinna Spindelharpan måste man skapa 13 kort i följd, från kung till äss, i samma färg. När man har klarat av en sån sekvens/rad så tas de bort från spelplanen. Ta bort alla åtta för att vinna.

Spelplanen
Spindelharpan är unikt i att spelplanen också dubblerar som ett fundament. Spelaren bygger på spelplanen för att arrangera korten för fortsatt spel, men samtidigt bygger man också högar i vinnande sekvenser/rader som fundament. Att inte ha separata fundament betyder mindre plats att flytta kort på.
– Det finns tio korthögar på spelplanen i Spindelharpan. Fyra sexkortshögar och sex femkortshögar. Det översta kortet är vänt uppåt och resten är vända nedåt.
– Bygg nedåt i ordningen, kung till ett (äss), men försök bygga i samma färg.
– Det översta kortet kan placeras på en annan korthög.
– Alla kort som är byggda i sekvens och i samma färg kan flyttas som en enhet.
– Kungar kan inte byggas på andra kort och inget kort kan byggas på ess.
– Vilket kort som helst, eller sekvens som helst, kan placeras på en tom yta, vilket gör tomma ytor väldigt viktiga i det här spelet.
– När en 13-kortssekvens i färg har skapats, tas alla tretton kort bort från spelplanen. Ta bort alla åtta sekvenser för att vinna Spindelharpan.Kortleken/lagret
Den enda andra delen till hur man spelar Spindelharpan är lagret av kort i kortleken. Lagret består av av resten av korten och i Spindelharpan består den av 50 kort.
– När alla möjliga drag är gjorda, delas tio nya kort ut, en till varje korthög. Totalt kan man göra det 5 gånger, eftersom den endast består av 50 kort. Dela bara ut nya kort när du gjort alla möjliga drag.
– Viktigt! Korten från lagret kan endast delas ut när alla korthögar åtminstone har ett kort. Alltså inte tomma korthögar.
– När alla kort i kortlagret har delats ut, kan inte flera kort delas ut från kortlagret.

Tips för att vinna Spindelharpan
– Försök att få så många tomma korthögar som möjligt. Alltså helt tomma, utan kort i. Du måste i stort sett ha åtminstone två lediga och tomma korthögar någon gång innan du delar de tio första korten från kortlagret, för att verkligen kunna vinna.
– Försöka att få en 13-kortssekvens tidigt i spelet. Det gör att 13 kort tas bort vilket ger dig mera plats för flera drag.
– Försök att bygga så många sekvenser som möjligt, även om det betyder att du behöver göra flera drag för att göra det.
– Slutligen, försök att undvika att begrava något kort under mer än 3 set av sekvenser, då det kommer bli väldigt svårt att få tillbaka dem då.

Nu när du kan alla regler och tips. Lycka till!